Indian pulled chicken tandoori

Wil je de Indiaase keuken in huis halen, of liever in je tuin, namelijk op de barbecue? Met dit gerecht zul je iedereen aan tafel overweldigen, niet alleen qua smaak maar ook qua presentatie. Met dit gerecht maak je zelf Indiaas flat bread en huisgemaakte tandoori marinade. Het gerecht wordt opgebouwd met een heerlijke salade en gegrilde aubergine.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 kg kippendij
  • 1 handje rookhoutsnippers (fruit of nootdragende boom)

Tandoori marinade

Flatbread:

  • Halve pak yoghurt
  • Pak zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels komijn
  • Theelepel zout
  • Theelepel chillipoeder

Salade:

  • Komkommer
  • Bakje cherrytomaatjes
  • Gele paprika
  • Aubergine
  • Limoen
  • Lente-uitje (bosui of rode uit kan ook)
  • 2 eetlepels garam massala

De kip voorbereiden

Gerechten uit de Indiaase keuken zijn vaak op basis van yoghurt. Zo ook ons heerlijke flatbread en de huisgemaakte tandoori. We beginnen met het maken van de tandoori. Doe 200ml yoghurt in een kom en voeg hierbij de Grandiosa BBQ rub kip, garam massala, kurkuma en gedroogde gember. Vanwege de heerlijke rub, krijg je een heerlijke zoete paprikasmaak met een barbecue randje. In combinatie met de massala maakt het de tandoori tot een echte Indiaase BBQ marinade. Roer de ingrediënten goed door elkaar, zodat je een mooie oranje marinide hebt.

De kip marineren

Doe de helft van de tandoori marinade in een kom en marineer hier de kippendijen doorheen. Zorg dat aan alle kanten de kip bedekt is met marinade. De kippendijen mogen best een beetje zwemmen. De marinade mag zeker een uur of twee intrekken voordat de kip op de barbecue gaat.

De barbecue voorbereiden

Bereid vervolgens de barbecue voor op indirect grillen. Zorg voor een kolenbed aan 1 kant van de barbecue en plaats aan de andere kant een aluminium lekbak met een laagje water. De marinade zal namelijk wat gaan lekken en je wil niet dat de hele barbecue vies wordt. Zorg voor een constante keteltemperatuur van 175 graden Celsius.

Week ondertussen de rookhoutsnippers. Wij gebruiken voor kip altijd rookhout van fruitbomen of nootdragende bomen. Dit is wat milder, wat goed past bij kip. Wij hebben voor dit gerecht kersenhout in huis gehaald. Dit rookhout past naast kip ook heel goed bij varken, waardoor je het voor heel veel verschillende gerechten kunt gebruiken.

Als de barbecue op temperatuur is, mag de kip aan de indirecte zijde van de barbecu erop en de rookhoutsnippers mogen direct op de kolen. Gebruik minimaal twee kerntemperatuurmeters, zodat je in verschillende kippendijen de temperatuur kunt meten.

Salade

Voor de salade snijd je de komkommer, het bakje tomaatjes, de lente ui en de gele paprika. We hebben gekozen voor een gele paprika, zodat er een leuke kleurnmix ontstaat in combinatie met de komkommer en tomaatjes. Meng de salade door elkaar inclusief 2 eetlepels garam massala om ook hier weer die lekkere Indiaase smaak te krijgen. Pers vervolgens een limoen uit, zodat de salade nog een heerlijk fris zuurtje krijgt.

Neem vervolgens de aubergine en snijd deze in plakken. Smeer de plakken aan beide kanten in met wat olijfolie en bestooi ze met peper en zout.

Indian Flat bread

Zelf flat bread kopen is super leuk, makkelijk en ook nog eens veel lekkerder dan het brood wat je in de supermarkt koopt.

Pak een nieuwe kom en doe hier een halve pak yoghurt in en een halve pak zelfrijzend bakmeel, de komijn, zout en chillipoeder. Kneed het mengsel een kwartier tot 20 minuten totdat het een deeg wordt wat vastigheid begint te krijgen. Merk je dat het deeg te vloeibaar blijft, doe er dan aan het einde van het kneden nog wat bakmeel bij en kneed nog een paar minuutjes. Blijf het proces herhalen totdat het deeg wat vaster is. Deel het deeg vervolgens door 4 en zet het aan de kant op een warmere plek om ongeveer 10 minuten te rijzen.

Nu het deeg zo’n 10 minuten heeft kunnen rijzen, kunnen we er flatbread van maken. Zorg voor een schoon werkoppervlak en zorg dat dit ingebloemd is. Pak een stuk deeg en bestrooi ook dit met bloem en druk het plak met je hand. Pak vervolgens een deegroller, bestrooi ook deze met bloem en rol het deeg mooi plat. Zorg ervoor dat je stukken maakt die nog mooi op je bord passen en dus ook op de barbecue. Herhaal het proces nog drie keer zodat je 4 mooie flatbreads hebt.

Maak ondertussen een kolenstarter gereed om de barbecue op te stoken. Als de kip een kerntemperatuur van 75 graden Celcsius heeft bereikt, mag deze van de barbecue en mag deze direct opgestookt worden. Stop de kip in een kom, dek af en laat 10 minuten rusten.

Leg het deeg als eerste op de barbecue en een paar minuten later de aubergine. Als het deeg en de aubergine een mooie grillrand hebben kun je deze omdraaien. Het deeg kun je het makkelijkste omdraaien met een pizzaschep. Mocht het deeg gaan bollen, dan kun je een mes in het deeg steken om het lek te prikken, we willen namelijk uiteraard wel dat het flatbread ook plat blijft.

Het deeg zal wat langer duren dan de aubergines, maar dat is niet erg. Haal de aubergines van de barbecue. Ondertussen kun je de aubergines in stukken snijden en de kippendij pullen.

The finishing touch!

Nu zijn zowel je flatbread, aubergine en kip klaar en is het tijd om je gerecht op te maken. Neem een flatbread en smeer dit in met de overgebleven marinade. Vervolgens bouw je het gerecht van onderen naar boven op met salade, kip en als laatste aubergine. Daar bovenop maak je het gerecht af met nog wat marinade.